Sayfalar

28 Haziran 2013 Cuma

ELEKTRONİK VE HABERLEŞME MÜHENDİSİ



TANIM

İletişim sistemlerinin ve her türlü elektronik aletin tasarımı, üretim teknolojisi, çalışma ilkeleri, yapımı ve işletilmesi ile ilgili alanlarda çalışan kişidir.

A- GÖREVLER

Elektronik ve haberleşme mühendislerinin çalışma alanları oldukça geniş olduğundan yapılacak işlerde, çalışma alanına göre farklılıklar gösterebilmektedir. Haberleşme, elektronik cihaz üretimi, bilişim teknolojileri, tıbbi elektronik, ses görüntü sistemleri, proje-tasarım ve yazılım uygulamaları,internet servis sağlayıcıları, güvenlik teknolojileri sistemleri, test ve ölçüm aletleri belli başlı çalışma alanları olarak sayılabilir.
Elektronik ve haberleşme mühendisleri yukarıda sayılan alanlara ilişkin;
- Elektronik alet ve sistemleri tasarlar, projelendirir,
- Araştırma, geliştirme çalışmaları yapar,
- Tasarlanan ürünlerin üretimi ile sistemin düzgün çalışmasını sağlar,
- Üretilen ürünlerin satışı, pazarlaması konusunda çalışır,
- İşletmelere bakım onarım konusunda teknik destek sağlar,
- Danışmanlık, hizmetiçi eğitim-öğretim çalışmaları ile ilgili faaliyetlerin yönetim kademesinde de bulunabilir.

KULLANILAN ALET VE MALZEMELER
- Bilgisayar (hem yazılım hem donanım için),
- Analizör,
- Osiloskop,
- Multimetre,
- Baskı devre ve elektronik elemanlar (transistör,entegre gibi)

B- MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER

Elektronik ve haberleşme mühendisi olmak isteyenlerin;
- Üst düzeyde akademik yeteneği olan,
- Üst düzeyde sayısal düşünme ve işlem yapabilme yeteneğine sahip,
- Temel bilimlere (matematik, fizik) ilgili,
- Yabancı dil ilgisi (özellikle İngilizce) yüksek,
- Bir işi planlama ve uygulama yeteneğine sahip,
- İleri görüşlü, yeniliklere açık, gelişmeleri takip eden ve bu gelişmelere katkıda bulunabilen,
- Sorumluluk sahibi, kalite bilinci gelişmiş,
- Yaratıcı, zamanı iyi kullanabilen,
- Bireysel sorumluluk alabilen ve takım çalışmasına yatkın,
kimseler olmaları gerekir.

C- ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI

Çalışma ortamı özellikle tasarlama, yöneticilik ve ar-ge faaliyetlerinde bulunanlar için genellikle temiz ve düzenli ofis ortamlarıdır. Ancak üretimde çalışıldığında çalışma ortamı az miktarda nem, koku, kir, yağ, gürültü olabilir. Örneğin entegre devre üretiminde özel koruma giysileriyle çalışmak gerekebilir. Teknik destek ve bakım aşamalarında çalışma ortamı duruma göre değişkendir.

Çalışma esnasında diğer çalışanlar ve müşterilerle iletişim halindedirler.

Çalışmalarını tam zamanlı olarak sürdürmekle birlikte, proje bazında yapılan çalışmalarda vardiya sistemi ile de çalışabilirler.Duruma göre şehir içi veya şehir dışına seyahat etmek gerekebilir.

D- MESLEK EĞİTİMİ

MESLEK EĞİTİMİNİN
VERİLDİĞİ YERLER 


Mesleğin eğitimi aşağıdaki üniversitelerin “Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği” bölümünde verilmektedir.
- Çankaya Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi (Ankara)
- Doğuş Üniversitesi Mühendislik Fakültesi (İstanbul)
- İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Mühendislik Fakültesi (İngilizce) (İzmir)
- Kocaeli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi (Kocaeli)
- Süleyman Demirel Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi (Isparta)
- Yıldız Teknik Üniversitesi Mühendislik Elektrik-Elektronik Fakültesi (İstanbul)
- Haliç Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi (Istanbul)

ÖN EĞİTİMDE BAŞARILI
OLUNMASI GEREKEN DERSLER


- Matematik
- Fizik
- Yabancı Dil (İngilizce)

MESLEK EĞİTİMİNE
GİRİŞ KOŞULLARI


- Lise veya dengi okul mezunu olmak,

- Öğrenci Seçme Sınavı’nda (ÖSS) “Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği” lisans programı için yeterli “Sayısal (SAY-2)” puanı almak,

- Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Tercih Bildirim Formunda "Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği " programını tercih etmek gerekmektedir.

Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği lisans programında öğrenim görmek isteyen adaylar liselerin Fen, Fen Bilimleri, Klasik Fen, Matematik, Tabii Bilimler alanlarından mezun iseler ÖSYM tarafından yapılan Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) sonucunda yerleştirme yapılırken diğer alanlardan mezun olanlara göre daha yüksek bir ağırlıklı puan elde etmekte ve öncelikle yerleştirilmektedirler.

Ancak; yukarıda belirtilen alan/kol/bölümleri dışında bir bölümden mezun olanlar Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği lisans programını tercih etmeleri durumunda adayların yerleşme şansları azalmaktadır.

Biyomedikal Cihaz ve Teknolojisi, Deniz Elektroniği, Deniz Haberleşme, Elektrik, Elektrik-Elektronik, Elektrik-Elektronik Teknikerliği, Elektronik, Elektronik Haberleşme, Endüstriyel Elektronik, Endüstriyel Otomasyon, Haberleşme, Haberleşme Teknolojisi, Kontrol Sistemleri Teknolojisi, Mekatronik, Muhabere ve Elektronik Bilgi Sistemleri, Oto Elektrik-Elektronik, Otomasyon, Raylı Sistemler Elektrik-Elektronik Teknolojisi, Radyo ve Televizyon Tekniği, Telekomünikasyon, Termik Santrallerde Enerji Üretimi, Uçak Elektrik ve Elektroniği, Uçak Elektroniği ön lisans programından mezun olanlar ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavı’nda başarılı oldukları takdirde “Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği” lisans programına dikey geçiş yapabilirler.

EĞİTİMİN SÜRESİ
VE İÇERİĞİ


Lisans eğitiminin süresi 4 yıl olup, yabancı dil hazırlık eğitimi veren üniversitelerde (1 yılda İngilizce hazırlık sınıfı olmak üzere) toplam 5 yıldır

Eğitimin Birinci yılında;
(1.yarıyıl) Matematik I, Lineer Cebir ,Genel Kimya, Fizik I, Atatürk İlkeleri ve İnkilap Tarihi I, Türkçe I, İleri İngilizce I,

(2.yarıyıl) Matematik II, Fizik II, Serbest Seçimlik Dersler(Sosyal Seçimlik Dersler), Atatürk İlkeleri ve İnkilapTarihi II, Türkçe II, Temel Kültür, İleri İngilizce II,

İkinci yılında:
(3.yarıyıl) Diferansiyel Denklemler,Yarı İletkenler Fiziği, Temel Bilgisayar Bilimleri, Elektrik Devre Temel, Mühendislik Matematiği, İngilizce Okuma ve Yazma, Seçmeli Mühendislik Dersleri (Teknik Resim, Mühendislik Mekaniği, Malzeme),
(4.yarıyıl) Devre ve Sistem Analizi, Elektronik DevreTeknik Laboraruarı, Elektroniğe Giriş, İşaret ve Sistem,Olası ve Rasyonel .Değişimler, Elektromagnetik Alan Teorisi, Mesleki İngilizce I,

Üçüncü yılında:
(5.yarıyıl) Temel Elektronik Devreler, Temel Elektronik Laboratuarı, Lojik Devreler ve Laboratuar, Analog Haberleşme, Elektromagnetik Dalgalar Teorisi, Mesleki İng.ilizce II,
(6.yarıyıl) ,Elektronik Devreler, Elektronik ve Haberleşme Laboratuarı, Mikroişlemci sistemleri, Sayısal Haberleşme, Mikrodalga ve Laboratuar, İş Hayatı için İngilizce,

Dördüncü yılında:
(7.ve 8.yarıyıl toplamında) 7 tane seçmeli mühendislik dersi ve bir de bitirme tezi/proje hazırlamaları gerekmektedir.

EĞİTİM SONUNDA ALINAN
BELGE-DİPLOMA VE UNVAN


Eğitimini başarı ile tamamlayanlara üniversite tarafından “Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği” lisans diploması ve “Elektronik ve Haberleşme Mühendisi” unvanı verilir.

E- ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI

Elektronik ve haberleşme mühendisleri; endüstrinin ve teknolojinin gelişerek yaygınlaşmış olduğu (elektronik, internet ve kablolu TV gibi alt yapının bulunduğu) yerlerde, özellikle büyükşehirlerde başta İstanbul, Ankara, İzmir gibi, ulusal ve çok uluslu şirketlerde, radyo-TV yayın, internet hizmeti ile ilgili kuruluşlarda, bilişim teknoloji şirketlerinde, sağlık sektörüne hizmet veren mühendislik kuruluşlarında, gerek araştırma geliştirme gerekse üretim ve pazarlama birimlerinde rahatlıkla iş bulabilmektedirler.
Çalışma alanları oldukça geniştir. Kamu ve özel sektör işyerlerinde, eğitimden savunmaya, bankacılıktan ulaşıma, müzikten imalata, eğlenceden sağlık sektörüne kadar her alanda iş bulma olanağına sahiptirler. Aynı zamanda bu sektörlerde yönetici olarak da görev alabilirler.
Yurt dısında calısma imkanları da mevcuttur.
Teknik bilgi ve donanımlarını yaratıcılıkları ve girişimcilikleriyle birleştirerek kendi işlerini kurma şansları da vardır.
Teknolojinin giderek artan bir hızla hayatımıza girmiş olması bu konuda birçok yeni alanın doğmasına da neden olmaktadır. Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği mesleğinin, gelecekte aranan meslekler arasında, en üst sıralarda yer alması beklenmektedir.

F-EĞİTİM SÜRESİNCE VE EĞİTİM SONRASI KAZANÇ

EĞİTİM SÜRESİNCE


Öğrenciler üniversitelerce belirlenen sürelerde (bu süre genellikle 4 yılda toplam 60 ile 90 gün arasında değişmektedir) staj yapmak zorunda olup, işletmeler çalıştırdıkları stajyer öğrencilere kendi ücret politikalarıyla tespit edilen miktarda ücret ödemektedir.
Ayrıca öğrenim süresince isteyen öğrencilere Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğünce öğrenim ve harç kredisi verilmektedir.
Eğitim süresince tüm harcamalar öğrenciye aittir.

EĞİTİM SONRASI

Eğitim sonrası kazanç, özel sektörde işletmelerin kendi belirledikleri ücret politikalarıyla ve kişinin deneyimi ile niteliklerine bağlı olarak değişkenlik gösterebilmektedir.Ancak Elektronik ve haberleşme mühendisleri, ilk işe girişte, aylık, ortalama asgari ücretin 2 ya da 3 katı tutarında ücret almaktadır.Üst sınır ise esnek olup, oldukça yüksektir.

Kamu sektöründe çalışanlar teknik hizmetler sınıfında göreve başlarlar. Yaklaşık olarak asgari ücretin 2-3 katı civarında ücret alırlar.

Kendi işini kuranların ortalama kazancı ise yaptıkları işe göre değişkenlik göstermektedir.

G- MESLEKTE İLERLEME

Meslekte ilerleme kişinin değişen ve gelişen teknolojiyi çok iyi takip edebilmesine ve bu doğrultuda kendini sürekli yenilemesine bir de çok iyi yabancı dil bilmesine (özellikle İngilizce) bağlıdır.

Lisans eğitiminden sonra yüksek lisans, doktora yapabilir, araştırma görevlisi olabilir ve akademik kariyer yapabilirler.

Meslekte başarılı olanlar işletmelerde üst düzey yönetici olabilirler.

BENZER MESLEKLER

- Elektronik Mühendisi,
- Telekominikasyon Mühendisi,
- Elektrik ve Elektronik Mühendisi,
- Bilgisayar Mühendisi,

H- EK BİLGİLER

Eğitimin içeriği Yıldız Teknik Üniversitesi Elektrik-Elektronik Fakültesi, Elektronik
ve Haberleşme Mühendisliği lisans programına aittir.

I- YARARLANILAN BİLGİ KAYNAKLARI

- Meslek elemanları,
- Doğuş Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyeleri,
- Yıldız Teknik Üniversitesi Elektrik-Elektronik Fakültesi, Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümü Araştırma Görevlisi,
- Elektrik Mühendisleri Odası meslek içi eğitim sorumlusu,
- ÖSYS (Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi) Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu-2005,
- ÖSS Sınav Kılavuzu 2006
- OSYM, Meslek Yüksekokulları ile Açıköğretim Önlisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Dikey Geçiş Sınavı (DGS) 20056 Kılavuzu,
- Meslek Danışma Komisyonu (MEDAK) üyesi kuruluşlar

İ- DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER

- İlgili Eğitim Kurumları,
- Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi,
- Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu İl ve Şube Müdürlükleri.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder