Sayfalar

28 Haziran 2013 Cuma

MAKİNE RESSAMI



TANIM

Bir makinenin veya makine parçasının imalat resmini ve detay resimlerini, istenilen ölçekte ve belirlenmiş standartlara uygun olarak çizen kişidir.

A- GÖREVLER


- Makineler ve bunlarla ilgili parçaları çizim öncesi inceler ve yapacağı işlemlerin sırasını belirler,
- Makine veya makine parçalarının krokilerini çizer ve bunları çeşitli bölümlere ayırıp ölçümlendirerek yapım resmini ve gerekli hallerde detay resimlerini çizer,
- Mevcut imalat resimleri üzerinde, gerekli durumlarda düzeltmeler yapar.

KULLANILAN ALET
VE MALZEMELER


- Ölçüm aletleri (kumpas, mikrometre, mastar vb.),
- Çizim aletleri ve malzemeleri (pergel takımı, rapido takımı, resim masası, gönye takımları vb.),
- Büro makineleri (bilgisayar, ozalit makinesi, fotokopi makinesi vb.).
B- MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER

Makine ressamı olmak isteyenlerin:
- Şekil ve uzay ilişkilerini görebilme,
- Gördüklerini zihinde canlandırabilme,
- Tasarım yeteneği,
- Tasarladığı cisimlerin krokilerini çizebilme yetenekleri gelişmiş,
- Elleri ve gözleri sağlam ve uyumlu şekilde çalışan,
- Alet ve makinelerle çalışmaktan hoşlanan, dikkatli,
- Sayısal düşünme yeteneği olan,
- Sabırlı ve düzenli
kimseler olmaları gerekir.

Yaratıcılık meslekte başarıyı artıran bir özelliktir.
C- ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI

Makine ressamları, makine parçaları üreten fabrika ve atölyelerin teknik resim bürolarında çalışırlar. Çalışmalarını makine mühendisi ve makine teknisyenlerinin gözetiminde yürütürler. Zaman zaman diğer çalışma arkadaşları ile iletişime girebilirler ancak, iş genellikle yalnız yürütülmektedir.
D- MESLEK EĞİTİMİ

MESLEK EĞİTİMİNİN
VERİLDİĞİ YERLER


Makine ressamlığı mesleğinin eğitimi, teknik lise, endüstri meslek liseleri ve çok programlı liselerin "Makine Ressamlığı" bölümünde yer verilmektedir. Bu bölüm hemen hemen bütün büyük illerdeki endüstri meslek liselerinde, teknik liselerde ve bazı çok programlı liselerde mevcuttur.
ÖN EĞİTİMDE BAŞARILI
OLUNMASI GEREKEN DERSLER


- Matematik,
- Resim,
- İş-Teknik.
MESLEK EĞİTİMİNE
GİRİŞ KOŞULLARI


Endüstri Meslek Liseleri ile çok programlı liselere girebilmek için;
İlköğretim mezunu olmak yeterlidir.

Teknik Liselere girebilmek için: endüstri meslek ve çok programlı liselerin 1. sınıfını başarıyla bitiren ve ilgili mevzuata göre belirlenen başarı puanına ulaşan istekli öğrenciler, kontenjan varsa ikinci sınıftan itibaren teknik liseye devam edebilirler.
EĞİTİMİN SÜRESİ
VE İÇERİĞİ


Mesleğin eğitim süresi endüstri meslek liselerinde, t eknik liselerde 4 yıl olup, eğitim; 2 gün okul, 3 gün işletme eğitimi olarak yapılır.

Meslek eğitiminin içeriği:

a) Teorik eğitimde; İzdüşüm, noktanın izdüşümü, doğruların izdüşümü, düzlem yüzeylerin izdüşümü, cisimlerin izdüşümü, delme noktaları, düzlemlerin kesilmesi, mekaniğin tanımı ve bölümleri, birim ve birim sistemleri, statik ve temel ilkeler, moment ağırlık merkezi, merkezkaç, cisimlerin dayanımı ve gerilimi, çekilme, basılma, kesilme, eğilme, burulma dayanımları, hidrolik prensipleri, basit hidrolik sistemlerin çizimi, pnömatik, hidropnömatik, devre, basit pnömatik sistem çizimi ve okutulması, malzeme bilgisi, makine bilgisi ve şekillendirme, makine, vida, cıvata ve somunlar, kamalar, dişliler, makaslar, matkap makineleri, vargel, planya, torna makineleri, ölçme ve kontrol aletleri, kumpaslar, mikrometreler, mastarlar gibi konular öğretilir.
b) Pratik eğitimde; Çizim araçları ve gereçleri, çizgi, yazı, izdüşüm, görünüş çıkarma, ölçülendirme ve ölçekler, kesit görünüşler, perspektif, yüzey işleme işaretleri, yüzey pürüzlüğü ve özel işlemler, tolerans ve alıştırmalar, kroki, basit parçaların yapım resmi, yaylar, perçinler, kaynaklar, kasnaklar, kayma, dirençli yataklar, kamalar, silindirik düz dişliler, az parçalı komple ve detay resimleri, mil tespit plakaları, kalıp çizimleri, konik dişliler, helis dişliler çizimi, teknik büro çalışmaları, komple detay çizimleri, bilgisayar destekli proje çizimleri (Autocad) gibi konular öğretilir.
Ayrıca; 9.sınıfta genel kültür derslerinin yanısıra tanıtım ve yönlendirme dersi de ilave edilmiştir.
EĞİTİM SONUNDA ALINAN
BELGE-DİPLOMA VE UNVAN


Eğitimini tamamlayanlar "Teknisyen" unvanı ve meslek lisesi diploması alırlar.
E- ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI

Makine ressamlığı eğitimini alanlar; mühendislik ve proje bürolarında, fabrikalarda mühendislerin yanında yardımcı eleman olarak çalışırlar. Makine üretimi yapan işletmelerde çalışma olanağı mevcuttur. Ancak bu meslekte çalışma olanağı eğitimi bitirenlerin sayısına oranla daha azdır. Ayrıca, edindikleri bilgi ve becerilerin iş piyasasında bazı mesleklerde kullanılması sebebiyle; satın almacı, stok kontrol elemanı (ambarcı) olarak, montaj hattı ve üretim planlaması bölümlerinde çalışabilirler.

F- EĞİTİM SÜRESİNCE VE EĞİTİM SONRASI KAZANÇ

EĞİTİM SÜRESİNCE


3308 sayılı Meslek Eğitimi Kanunu gereğince, işletmelerde uygulamalı eğitim gören öğrencilere, işletmelerce asgari ücretin %30'undan az olmamak üzere bir ücret verilmektedir.
Eğitim gören adayların hastalık, iş kazası, ve meslek hastalıklarına karşı sigorta edilir, muayene ve tedavi masrafları Sosyal Sigorta Kurumu’nca karşılanır.
İşletmelerin sağladığı diğer sosyal imkanlardan faydalanırlar.
EĞİTİM SONRASI

İşletmelerde tecrübeye göre ücret de artar. Asgari ücretin 2-3 katı ücret alabilirler.
G- MESLEKTE İLERLEME 
Meslekte uzmanlaşmanın pek fazla belirginleşmemesine rağmen, işyerinde üretilen mamule göre uzmanlaşmalar görülebilir. Örneğin resimhane şefi olabilirler.
Endüstri Meslek Lisesi, çok programlı lise ile teknik liselerin Makine Ressamlığı bölümünden mezun olanlar istedikleri takdirde Bilgisayar Destekli Teknik Çizim, Makine-Resim-Konstrüksiyon, Makine ve Otomotiv ön lisans programına sınavsız geçiş için başvurabilirler. Gereken koşullara sahip oldukları takdirde yerleştirilebilirler.
Ayrıca, endüstri meslek lisesi, çok programlı lise ile teknik lise mezunları bölümünden mezun olanlar üniversitelerin, Makine Resmi ve Kontrüksiyonu Öğretmenliği, Tasarım ve Konstrüksiyon Öğretmenliği Lisans programlarını tercih etmeleri durumunda ek puan almaları nedeniyle diğer bölümlerden mezun olanlara göre öncelikle yerleştirilmektedir.

BENZER MESLEKLER


- Makine teknisyeni,
- Makine teknikeri,
- Teknik ressam.
H- EK BİLGİLER

Makine ressamlarında meslek hastalıkları ile ilgili olarak göz, bel, sırt ağrıları ile kireçlenme rahatsızlıkları söz konusudur. Belirgin ve mesleğe özgü iş kazaları bulunmamaktadır.
I- YARARLANILAN BİLGİ KAYNAKLARI

- İŞKUR "Türk Meslekler Sözlüğü", Ankara 1983-Yayın No: 173,
- Teknik resim kitapları,
- Milli Eğitim Bakanlığı broşürleri,
- Meslek elemanları,
- Meslek Danışma Komisyonu (MEDAK) üyesi kuruluşlar.
- ÖSYM 2005 ÖSS Sınav Kılavuzu,
- 4702 Sayılı Kanun.
İ- DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER

- İlgili eğitim kurumları,
- Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek danışma Merkezi,
- Bünyesinde meslek danışma merkezi bulunan Türkiye iş Kurumu il ve şube müdürlükleri.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder