Sayfalar

28 Haziran 2013 Cuma

MAKİNE TEKNİSYENİ



TANIM

Bir makinenin ve ilgili donanımın parçalarını, yapım resmine uygun olarak, elle veya takım tezgahlarından yararlanarak yapan, birleştiren, makineyi çalıştıran, bozulduğunda onaran, gerektiğinde makine parçalarının yapım resmini ve detaylarını çizen kişidir.

A- GÖREVLER


- Her türlü makinenin bakım ve onarımını yapar,
- Birden fazla sayıda parçanın birleştirilmesi ile meydana gelen ürünün, yapım resimlerini ve özelliklerini inceler, verilen talimatlara göre birleştirme (montaj) ve parçalara ayırma (demontaj) işlemlerini yapar,
- Montaj sırasında ortaya çıkan hatalı parça ve yarı işlenmiş parçaları ayırır, kalite kontrolünü yapar,
- Gerektiğinde montaj hattına, malzeme, hammadde ve yarı işlenmiş ürünü taşır,
- Montaj işlemi sırasında ölçüleri hesaplar ve işlemin sırasını planlar,
- Montaj işlemlerinde işlenmesi gereken metal parçaların istenilen ölçülerde olması için gerekli ölçüm işlemlerini yaparak keser ve biçim verir,
- Metal parçaların ısıl işlem (sertleştirme) işlerini yapar, bağlantı yerlerini ve çatlakları lehimler veya kaynak yapar,
- Üretilen makine elemanlarının (parçalarının) çeşitli ölçü aletleri ile kontrolünü yapar,
- Montaj işlemi tamamlanan makine parçasının veya makinenin çalışmasını izler, test eder.

KULLANILAN ALET
VE MALZEMELER


- Montaj takım, cihaz ve donanımları, anahtar takımları, çeşitli penseler,
- Çeşitli presler, elektrik ve oksijen kaynak makinesi, tesviyeci aletleri, hava kompresörü, hidrolik ve mekanik kaldırıcılar, taşıyıcılar, çeşitli takım tezgahları,
- Değişik ölçü ve çaplarda; vidalar, somunlar, perçinler, kutu profil, köşebentler (U ve + gibi küçük profiller), parça ve yarı mamuller, metal parçalar,
- Çeşitli ölçme ve kontrol alet ve cihazları.
B- MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER

Makine teknisyeni olmak isteyenlerin;
- Üst düzeyde şekil ve uzay ilişkilerini görebilme gücüne,
- Mekanik yeteneğe,
- Göz ve elleri eşgüdümle kullanabilme gücüne sahip,
- Alet ve makinelerle uğraşmaktan hoşlanan,
- Elleri ve gözleri sağlam, bedence güçlü,
- Dikkatli ve tedbirli
kimseler olmaları gerekmektedir.
C- ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI

Makine teknisyenleri, fabrika ve atölyelerde çalışırlar. Çalışma ortamı gürültülüdür. Makine teknisyeni birinci derecede alet ve makinelerle ilgili olup genellikle bir ekibin üyesi olarak çalışır. İş ayakta yürütülür. Oturma, eğilme, diz çökme gibi pozisyonlar gerekebilir. Çalışırken meslektaşlarıyla, işveren, usta, formen ve mühendislerle, müşterilerle ve gerektiğinde malzeme satıcıları ile iletişimde bulunur. Çalışma sırasında iş güvenliğinin gerektirdiği önlemler alınmadığı takdirde yaralanmalar olabilir.
D- MESLEK EĞİTİMİ

MESLEK EĞİTİMİNİN
VERİLDİĞİ YERLER


Mesleğin eğitimi;
Endüstri meslek liseleri, teknik liseler, Çok Programlı liseler, Anadolu meslek Liseleri ve Anadolu teknik liseleri ile Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezlerinin makine bölümünde verilmektedir.

ÖN EĞİTİMDE BAŞARILI
OLUNMASI GEREKEN DERSLER


- Matematik,
- Fen Bilgisi.

MESLEK EĞİTİMİNE
GİRİŞ KOŞULLARI


Endüstri Meslek Liseleri’ne ve Çok Programlı Liselere girebilmek için;
İlköğretim mezunu olmak yeterlidir.
Teknik Liselere girebilmek için: endüstri meslek ve çok programlı liselerin 1. sınıfını başarıyla bitiren ve ilgili mevzuata göre belirlenen başarı puanına ulaşan istekli öğrenciler, kontenjan varsa ikinci sınıftan itibaren teknik liseye devam edebilirler.
Anadolu Meslek ve Anadolu Teknik Liselerine Giriş Şartları: Milli Eğitim Bakanlığı'nın her yıl açtığı merkezi sistemle yapılan Orta Öğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı'nda başarılı olmak gerekmektedir.

EĞİTİMİN SÜRESİ
VE İÇERİĞİ


Eğitim süresi;
Endüstri Meslek Liseleri, Anadolu Meslek Liseleri, Teknik liseler, Anadolu Teknik Liseleri ile Çok Programlı Liselerin ilgili bölümlerinde 4 yıldır.

Eğitim içeriği;
Anadolu teknik liseleri, teknik liseler ve endüstri meslek liselerinde, lise genel kültür ve bölüm dersleri yanında; öğrenciler eğitimleri boyunca Meslek Teknolojisi, Makine Resmi, Malzeme Bilgisi, Cisimlerin Dayanımı, Hidrolik-Pnömatik, Kalıp Konstrüksiyon, Enerji Makineleri, Elektrik Elektronik Bilgisi, CNC Teknik, Ölçme Bilgisi ve Kontrol bölüm dersleri alırlar.
EĞİTİM SONUNDA ALINAN
BELGE-DİPLOMA VE UNVAN


Eğitimini tamamlayanlar "Teknisyen" unvanı ve meslek lisesi diploması alırlar.
E- ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI

Makine teknisyenleri, seri veya parça işi makine üretimi yapan işletmelerde, makine montaj atölyelerinde, makine-motor ve mekanik cihazlar üreten işletmelerin yapım ve montaj bölümlerinde çalışırlar.
Günümüzde rekabetin ve kalitenin önem kazanması, özellikle makine imalatında yeni teknolojilerin kullanılması ve yeni teknolojik makinelerin sanayimize girişiyle makine montajı alanında yetişmiş teknik elemanlar ön plana çıkmaktadır.
Bu alanda kendisini yetiştirmiş nitelikli elemanlara ihtiyaç vardır.
F- EĞİTİM SÜRESİNCE VE EĞİTİM SONRASI KAZANÇ

EĞİTİM SÜRESİNCE


Mesleğin eğitiminde 3308 sayılı Meslek Eğitimi Kanunu gereğince, 2. ve 3. sınıflarda işletmelerde uygulamalı eğitim gören öğrencilere, işletmelerce asgari ücretin %30'undan az olmamak üzere bir ücret ödenmektedir.
Eğitim gören adayların hastalık, iş kazası, ve meslek hastalıklarına karşı sigorta edilir, muayene ve tedavi masrafları Sosyal Sigorta Kurumu’nca karşılanır.
İşletmelerin sağladığı diğer sosyal imkanlardan faydalanırlar.
EĞİTİM SONRASI

Değişik firma ve iş kollarına göre ücret değişiklik göstermekle beraber, en az asgari ücret, en çok da asgari ücretin 4 katı tutarında ücret alınmaktadır.
G- MESLEKTE İLERLEME

Endüstri meslek lisesi, Teknik lise ve Anadolu teknik liselerin ilgili bölümlerinden mezun olup da bu mesleği yapanlar; usta, ustabaşı, formen, şef vb. pozisyonlara yükselebilirler.
Belirli bir tip makine montajı konusunda uzun süre çalışma uzmanlaşmayı sağlayabilir.
Meslek liselerinin Makine bölümünden mezun olanlar istedikleri takdirde Endüstriyel Kalıpçılık, Hasat Sonrası Teknolojisi, Makine, Makine Yağları ve Yağlama Teknolojisi, Sondajcılık, Mekatronik, Tarım Alet ve Makineleri, Metalurji Malzeme, Gemi Makineleri, Otomotiv, Oto Boya Karoseri Doğrultma Teknikerliği, Metalografi ve Malzeme Muayenesi, Raylı Sistemler Makine Teknolojisi,Termik Santral Makineleri,Termik Santrallerinde Enerji Üretimi ön lisans programına sınavsız geçiş için başvurabilirler. Gereken koşullara sahip oldukları takdirde yerleştirilebilirler.
Ayrıca, Makine bölümünden mezun olanlar üniversitelerin, Makine Resmi ve Kontrüksiyonu Öğretmenliği, Kalıpcılık Öğretmenliği, Mekatronik Öğretmenliği, Otomotiv Öğretmenliği ve Talaşlı Üretim Öğretmenliği Lisans programlarını tercih etmeleri durumunda ek puan almaları nedeniyle diğer bölümlerden mezun olanlara göre öncelikle yerleştirilmektedir.
BENZER MESLEKLER

- Tornacılık,
- Frezecilik,
- Tesviyecilik,
- Makine modelciliği,
- Makine teknikerliği,
- Bilgisayarlı-nümerik kontrol teknisyenliği,
- Mikroteknik teknisyenliği,
- Kalıp teknisyenliği (metal).
I- YARARLANILAN BİLGİ KAYNAKLARI

- İŞKUR"Türk Meslekler Sözlüğü" Ankara-1983 Yayın No:173,
- "Metal Sanayii İş Gruplandırma Sistemi" Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası Yayınları,
- "Okul Sanayi Ortaklaşa Eğitimi Projesi" (OSANOR) yayını,
- Meslek elemanları,
- Meslek Danışma Komisyonu (MEDAK) üyesi kuruluşlar.
- ÖSYM 2006 ÖSS Sınav Kılavuzu.

İ- DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER


- İlgili eğitim kurumları,
- Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek danışma Merkezi,
- Bünyesinde meslek danışma merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu il ve şube müdürlükleri.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder