Sayfalar

28 Haziran 2013 Cuma

METALÜRJİ TEKNİSYENİ



TANIM

Metalürji teknisyeni, topraktan çıkarılan maden filizlerinin (cevherlerinin) işlenmesi, hammaddeye ve mamul maddeye dönüştürülmesi aşamalarında metalürji mühendisi ve teknikerine yardım eden kişidir.

A- GÖREVLER

- Metalürji mühendislerinin yönetim ve denetimi altında cevherden metal ve malzeme üretimi aşamalarında çalışır,
- Metal ve alaşımların fiziki özelliklerini araştırır,
- Teknolojik amaçlara uygun olarak geliştirilen yeni alaşımların imalat ve işlenmesi aşamalarında çalışır,
- Çeşitli madenlerin döküm (dökme demir, çelik döküm, alüminyum döküm, bakır döküm) işlemlerini yapar,
- Maden ergitme ocaklarını çalıştırır, kalıp malzemelerini hazırlar, ergitilmiş madeni kalıplara dökerek döküm işlemini tamamlar, iş temizleme makinelerinde dökümü tamamlanan malzemeleri temizler,
- Hadde tezgahlarını kullanır, hadde yüklerini hesaplar, sıcak ve soğuk haddeyi bilir,
- Ergitme ocaklarının bakım ve onarımın yapar.

KULLANILAN ALET
VE MALZEMELER


- Ergitme ocakları, ısıl işlem makineleri, Ph metre cihazı,
- Basınçlı döküm makineleri ve savurma döküm makineleri,
- Hassas elektronik terazi,
- Ph metre cihazı,
- Sertlik ölçme cihazı,
- Metal mikroskobu,
- Madenler (demir-çelik), demir olmayan malzemeler (alüminyum, bakır, kurşun ve alaşımlar), metal dışı malzemeler ( seramik, camlar, plastikler vb.).

B- MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER

Metalürji teknisyeni olmak isteyenlerin;
- Kimya ve Fiziğe ilgili ve bu alanlarda başarılı,
- Bedenen güçlü ve sağlıklı bir yapıya sahip,
- Kimyasal maddeler karşı alerjisi olmayan,
- El ve parmak becerisine sahip,
- Aşırı sıcak, kirli, tozlu, kokulu ve gürültülü ortamda çalışabilen
kimseler olmaları gerekir.

C- ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI

Metalurji teknisyenlerinin çalışma ortamı aşırı sıcak, kirli, tozlu, kokulu ve gürültülüdür. Kişi, çalışırken metalurji mühendisleriyle, meslektaşlarıyla ve çalıştığı yerdeki diğer elemanlarla iletişim halindedir.

D- MESLEK EĞİTİMİ

MESLEK EĞİTİMİNİN
VERİLDİĞİ YERLER

Metalürji teknisyenliği mesleğinin eğitimi sadece Aliağa Çok Programlı Meslek Lisesi’nde (İZMİR) verilmektedir.

ÖN EĞİTİMDE BAŞARILI
OLUNMASI GEREKEN DERSLER


- Türkçe,
- Matematik,
- Fen Bilgisi.

MESLEK EĞİTİMİNE
GİRİŞ KOŞULLARI


Çok programlı meslek liselerine; ilköğretim okulu mezunu ve okula giriş koşullarına uygun öğrenciler kayıt yaptırabilirler. Çok programlı liselerin 1. sınıfını bitiren ve ilgili mevzuata göre belirlenen başarı puanına ulaşan öğrenciler, kontenjan da olması halinde, 2. sınıftan itibaren teknik liseye devam edebilirler.

EĞİTİMİN SÜRESİ
VE İÇERİĞİ


Metalürji Teknisyenliği eğitiminin süresi 3 yıldır.
Eğitimin içeriği;
1. sınıfta; ortak genel bilgi dersleri yanında, meslek resim, meslek bilgisi dersleri ile birlikte atölyede kimya ve dökümcülükle ilgili ortak ve temel işlemlere ait yeterlikler kazandırılmaktadır.
2. sınıftan itibaren; öğrenciler ya demir-çelik ya da alüminyum metalürjisi alanlarını seçecekleri mesleki bilgilere sahip olmaktadır. Bu dönemde okulda genel bilgi derslerini alırken, işletmede beceri eğitimi altında atölye dersleri görmektedirler. Demir-çelik metalürjisi alanını seçenler, ergitme ocakları, haddecilik ve dökümcülükle ilgili konularda; alüminyum metalürjisi alanını seçenler ise, laboratuar ile alüminyum haddeciliği ve dökümcülüğü konularında eğitilmektedirler.

EĞİTİM SONUNDA ALINAN
BELGE-DİPLOMA VE UNVAN


Eğitimini tamamlayanlara “Meslek Lisesi Diploması” ve “Teknisyen” unvanı verilir.

E- ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI

Metalurji teknisyenleri, entegre demir-çelik fabrikalarında, çelikhanelerde, alüminyum, çinko gibi malzemelerinin üretiminin yapıldığı fabrikalarda, metallerden oluşturulan çeşitli alaşımların dökümünün yapıldığı dökümhanelerde, metal dışı malzeme üreten endüstri işletmelerinde, ısıl işlem tesislerinde, madeni eşya, makine imalatı ve taşıt araçları imalatı yapılan fabrikalarda çalışabilirler.
Seramik, cam, plastik ve benzer malzemelerin üretimi ve kullanımı yaygınlaştıkça kamu ve özel sektöre ait işyerlerinde bu elemanlara duyulan ihtiyaç daha da artacaktır.
Seydişehir’de alüminyum tesislerinin, Aliağa’da demir-çelik fabrikalarının ve demir ve çelik döküm yapan endüstri kuruluşlarının bol olması nedeniyle iş olanakları bu yörelerde daha fazladır.

F- EĞİTİM SÜRESİNCE VE EĞİTİM SONRASI KAZANÇ

EĞİTİM SÜRESİNCE 


Öğrenciler, işletmede beceri eğitimleri süresince, yaşlarına uygun asgari ücretin %30’undan az olmamak üzere işverenden aylık ücret alırlar. (3308 sayılı yasa gereği) İşletmenin sağladığı diğer sosyal olanaklardan yararlanırlar. Hastalık, iş kazası ve meslek hastalıklarına karşı devletçe sigorta edilirler. Eğitimleri süresince muayene ve tedavi masrafları Sosyal Sigortalar Kurumunca karşılanır.

EĞİTİM SONRASI

Eğitim sonrası kazanç, işletmelerin ücret politikalarına göre değişmekte ise de genellikle ilk işe girişte asgari ücret verilmekte, kıdeme, tecrübeye ve verimlilik derecesine göre artış kaydedilmektedir.
Döküm, hadde ve demir-çelik sektöründe daha dolgun ücret politikası izlenmektedir.
İşletmelerin diğer sosyal yardımları ortalama geliri yükseltmektedir.

G- MESLEKTE İLERLEME

- Meslek liselerinin “Metalurji” bölümlerinden mezun olanlar, istedikleri taktirde, Endüstriyel Kalıpçılık, Hasat Sonrası Teknolojisi, Makine, Makine Yağları ve Yağlama Teknolojisi, Oto Boya Karoseri Doğrultma Teknikerliği, Sondajcılık, Tarım Alet ve Makineleri, Metalurji Malzeme, Gemi Makineleri, Otomotiv, Mekatronik, Mekatronik(Uzaktan Eğitim),Termik Santral Makineleri,Termik Santrallerde Enerji Üretimi,Raylı Sistemler Makine Teknolojisi, Metalografi ve Malzeme Muayenesi ön lisans programına sınavsız geçiş için başvurabilirler. Gereken koşullara sahip oldukları takdirde yerleştirilebilirler.
- Ayrıca meslek liselerinin “Metalurji” bölümünden mezun olanlar ÖSYM tarafından yapılan Öğrenci Seçme Sınavına (ÖSS) girip başarılı olmaları ve “Döküm Öğretmenliği”, “Metal Öğretmenliği” lisans programlarını tercih etmeleri durumunda ek puan almaları nedeniyle diğer bölümlerden mezun olanlara göre öncelikle yerleştirilmektedir.
- Üniversitelerin Metalürji Mühendisliği programlarında 4 yıllık lisans eğitimi alarak Metalürji Mühendisi olabilirler.
- Mezuniyet sonrası endüstri işletmelerinde çalışmaya başlayanlar yeterli kıdem başarı ve verimliliklerine göre ustabaşı olabilirler.

BENZER MESLEKLER

- Kimya teknisyeni,
- Dökümcü,
- Haddeci,
- Metalürji malzeme teknikeri.

H- EK BİLGİLER

İnsanlığın refahı, ülkelerin kalkınmışlığı, endüstrileşmesi, metallerin kullanım oranına direkt bağlıdır. Ülkeler demir çelik, alüminyum, bakır ve benzeri gibi metallerin üretimi ile sanayileşmişlik göstergelerini belirlemiş olurlar. Sanayileşmek bir endüstri ülkesi olabilmek bu konularda bir üretim bilgisini gerektirir. Bu nedenle tabiatta varolan maden filizlerinin çıkartılması, işlendirilmesi (biçimlendirilmesi) ve ilgili hammaddenin elde edilmesi ihtiyacı ortaya çıkmaktadır. Ayrıca elde edilen mamulün mekanik, fiziksel ve kimyasal özelliklerinin arttırılması ile tüm kalite kontrol işlemlerinin yapılması gerekir. Bununla beraber metal dışı denilen refrakterler, seramikler, plastikler, camlar vb. malzemelerin kullanımı gün geçtikçe artmaktadır. Bunlarında ülke gereksinimini karşılayacak düzeyde elde edilmesi gerekir. Bütün bu gereksinimler günümüzde yeni bir bilimin doğmasına neden olmuştur. Bunun adına metalürji denilmektedir.

I- YARARLANILAN BİLGİ KAYNAKLARI

- Meslek elemanları,
- 4702 Sayılı Kanun,
- Türkiye İş Kurumu Türk Meslekler Sözlüğü,
- Aliağa Çok Programlı Meslek Lisesi Metalürji Bölümü Müfredat Programı-İZMİR,
- ÖSYM 2006 ÖSS Sınav Kılavuzu,
- Meslek Danışma Komisyonu (MEDAK) üyesi kuruluşlar.

İ- DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER

- İlgili eğitim kurumları,
- Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi,
- Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu il ve şube Müdürlükleri.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder