Sayfalar

13 Haziran 2013 Perşembe

SİVİL HAVA ULAŞTIRMA İŞLETMECİLİĞİ MESLEK ELEMANI



TANIM


Hava limanları ve terminallerin verimli bir biçimde yönetilmesinden sorumlu, yolcuların güvenli ve rahat bir biçimde seyahat etmelerini sağlayan ve onlara rehberlik eden, gerekli havacılık ve işletme bilgisine sahip kişidir. 

A-GÖREVLER 


Havayolu ile yolcu ve yük taşıyan işletmelerde uçağın ulusal ve uluslararası emniyet standartları çerçevesinde;
- Para, malzeme, insan gücü ve uçakların en verimli şekilde kullanılması için yönetim ve kalkış planının hazırlanmasına yardım eder,
- Çalıştığı işletmeye bağlı olan veya olmayan uçak, yük, yolcu hareketlerinin bağlantı ve organizasyonunu yapar,
- Uçağın ve yolcunun uçuş saatini ve uçuş numarasını kontrol eder,
- Havalimanlarında yolculara, kendilerinin ve bagajlarının uçağa yerleştirilmesi, tahliye edilmesi ve transfer işlemlerinde refakat eder,
- Yolcuların pasaport, bilet ve bagaj kontrolünü yaparak bagajları ve uçuş saatleri hakkında bilgi verir,
- Uçak yerle irtibata girdiği andan itibaren hava durumu raporlarını alır,
- Uçaktaki yolcu sayısı, yük miktarı ve sınıflamasını yapar,
- Uçağın ne kadar yakıt ve yük alacağını, bagaj miktarını ve yolcu oturma şekillerini tespit edilmesine katkıda bulunur,
- Uçağın varacağı istasyonu bilgilendirir. 

KULLANILAN ALET MAKİNE VE
MALZEMELER

- Telsiz,
- Telefon,
- Bilgisayar,
- Modem, Faks cihazı,
- Printer (Yazıcı),
- Scanner (Tarayıcı),
- Diğer büro malzemeleri.
B - MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLERİ

Sivil hava ulaştırma işletmecisi olmak isteyenlerin;
- Sosyal bilimlere ilgili ve bu alanda başarılı,
- Okuduğunu ve söyleneni anlayabilen,
- Doğru ve çabuk karar verebilen,
- Sabırlı ve sakin,
- Başkalarını etkileyebilen ve insanlarla etkili iletişim kurabilen,
- İkna yeteneği gelişmiş,
- İşbirliğine açık,
- Sorumluluk duygusu gelişmiş,
- Dikkatli ve tedbirli
kimseler olmaları gerekir.
C- ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI

- Sivil hava ulaştırma işletmeciliği meslek elemanı, havaalanları ve havayolu işletmelerinde çalışır. Çalıştığı bölüme göre büro ortamında, masa başında oturarak mesleğini icra edebileceği gibi, uzun süre ayakta çalışması da söz konusudur. Çalışma şekli tam gün veya vardiyalı olabilmektedir. Çalışırken meslektaşları, yolcular, uçak personeli ve diğer çalışanlarla sürekli iletişim halindedir.
D- MESLEK EĞİTİMİ

MESLEK EĞİTİMİNİN
VERİLDİĞİ YERLER


Mesleğin eğitimi,
- Atatürk Üniversitesi Erzurum Meslek Yüksekokulu,
- Erzincan Üniversitesi Kelkit Aydın Doğan Meslek Yüksekokulu,
- Muğla Üniversitesi Dalaman Meslek Yüksekokulu,
- İlke Eğitim Sağlık Vakfı (Nevşehir) Kapadokya Meslek Yüksekokulu “Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği” bölümünde verilmektedir.
ÖN EĞİTİMDE BAŞARILI OLUNMASI
GEREKEN DERSLER


- Sosyal Bilimler,
- Türkçe,
- Yabancı Dil.
MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ
KOŞULLARI


- A-Grubu (Ticaret Lisesi Fen), Ticaret Meslek Liselerinin Bankacılık, Bilgisayarlı Muhasebe, Dış Ticaret, Borsa Hizmetleri, Deniz ve Liman İşletme, Emlak Komisyonculuğu, Genel Hizmetler (Demiryolu), İşletme, İşletmecilik (Demiryolu), Muhasebe, Satış Yönetimi ve Reklamcılık, Sigortacılık, Tesis İşletmeciliği ve Ticaret bölümü mezunları ile Ticaret Liselerini alan ayrımı olmadığı dönemde bitirenler, “Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği” önlisans programına sınavsız geçiş için başvurabilirler. Gereken koşulları sağlamaları halinde yerleştirilebilirler.
- Meslek Liselerinin yukarıda sınavsız geçiş için belirlenen bölümleri dışındaki bölümlerden yada genel liselerden mezun olanlar/olacaklar ise sınavsız geçiş sonunda kontenjan açığı kalırsa, açık olan programlara isteklerine ve ÖSS puanına göre yerleştirilebilirler. Bunun için bu bölüme girmek isteyenlerin ÖSYM tarafından yapılan Öğrenci Seçme Sınavına (ÖSS) girmeleri ve yeterli Eşit Ağırlık 1(EA-1) puanı almaları gerekir.
Mesleğin eğitim süresi 2 yıldır. Yabancı dil hazırlık eğitimi verilen meslek yüksekokullarında ise 3 (1+2) yıldır. Bu eğitim teorik ve pratik olarak verilmektedir.

Eğitimin I. yılında;
I. Dönem :
Atatürk ilkeleri ve İnkılap Tarihi1, Türk Dili1, İngilizce1, İletişim, Uçuş Teorisi, Temel Bilgi Teknolojisi Kullanımı, Yer Hizmetleri ve Ramp1, Sivil Havacılığa Giriş, Yolcu Hizmetleri1, Meteoroloji,
II. Dönem :
Atatürk ilkeleri ve İnkılap Tarihi2, Türk Dili2, İngilizce2, Havacılık İşletmelerinde Örgütsel İletişim, Veri Tabanı Uygulamaları, Yer Hizmetleri ve Ramp2, Yolcu Hizmetleri2, Havaalanı ve Havaalanı Donanımları, İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku, Havayolu İşletmeciliği,
Eğitimin II. yılında;
I. Dönem:
Temel Harekat, Rezervasyon-Biletleme1, Seyahat Acentacılığı, Haberleşme ve Seyrüsefer Sistemleri, Mesleki Yabancı Dil1, İlk Yardım ve Sağlık Bilgisi1, İkram ve Servis Teknikleri, Turizm Coğrafyası, Anadolu Uygarlıkları, Özel İlgi Turizmi, İnsan Kaynakları Yönetimi,
II. Dönem:
Havacılık İşletmelerinde Muhasebe, Rezervasyon-Biletleme2, Havacılık Güvenliği, Hava Trafik Kuralları ve Hizmetleri, Mesleki Yabancı Dil2, İlk Yardım ve Sağlık Bilgisi2, Yönlendirilmiş Çalışma, Rekreasyon ve Animasyon, Turizm ve Çevre, Girişimcilik ile Sanat Tarihi dersleri okutulur.

Ayrıca, 60 iş günü havaalanlarında staj yapma zorunluluğu vardır.

EĞİTİM SONUNDA ALINAN
BELGE-DİPLOMA VE UNVAN


Eğitimini başarıyla tamamlayanlara “Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği” önlisans diploması ve “Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği Meslek Elemanı” unvanı verilir.
E-ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞBULMA OLANAKLARI

Sivil hava ulaştırma işletmeciliği meslek elemanı; özel ve kamu havayolu şirketlerinde, uçuşla ilgili tüm organizasyonlarda (planör, balon vs), havaalanlarında, lojistik firmalarında, seyahat ve turizm acentelerinde, Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğünde, ulaşım alanında faaliyet gösteren turistik seyahat işletmelerinde çalışma olanağı bulur.
Günümüzde havacılık sektörü sürekli gelişmekte olduğundan, bu alanda çalışacak yetenekli, özel eğitimli, birden fazla yabancı dil bilgisine sahip meslek mensuplarının iş bulmada pek zorlanmayacağı söylenebilir.
F- EĞİTİM SÜRESİNCE VE EĞİTİM SONRASI KAZANÇ

EĞİTİM SÜRESİNCE


- Mesleki eğitim süresince isteyen öğrenciler Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumunun sağlamış olduğu öğrenim kredisi ve yurt hizmetlerinden faydalanabilirler.
- Vakıfların, kamu ve özel kurum ve kuruluşlarının sağladığı burslardan yararlanabilirler.
- Staj süresince öğrenciler, işyerlerinin belirleyeceği miktarda ücret alabilirler.
EĞİTİM SONRASI 

- Kamu sektöründe çalışanlar teknik hizmetler sınıfından ücret almakta ve yıllık artışlardan faydalanmaktadır.
- Özel sektörde çalışanların ücretleri ise firmalara göre değişiklik göstermektedir. Çalışılan kurumun statüsüne, çalışma süresine, üstlenilen sorumluluk derecesine, yetenek, hizmet süresi, bilgi ve deneyime göre asgari ücretle asgari ücretin 4 katına kadar kazanç elde edebilirler.
G- MESLEKTE İLERLEME

Sivil hava ulaştırma işletmeciliği önlisans programını başarı ile bitirenler ÖSYM tarafından açılan Dikey Geçiş Sınavına (DGS) müracaat edip, bölüm için gerekli puanı alarak tercih etmeleri halinde Lojistik Yönetimi, Seyahat İşletmeciliği, Seyahat İşletmeciliği ve Turizm Rehberliği, Seyahat İşletmeciliği ve Turizm Rehberliği Öğretmenliği, Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği ile Ulaştırma ve Lojistik lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler.
BENZER MESLEKLER

- Seyahat İşletmeciliği Meslek Elemanı,
- Seyahat Servis Elemanı,
- Uluslar arası Lojistik Meslek Elemanı.
I-YARARLANILAN KAYNAKLAR

- Meslek Elemanları,
- Bölüm öğretim elemanları,
- Meslek Yüksekokulları ile Açık öğretim Ön lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Dikey Geçiş Sınavı 2007 Kılavuzu,
- ÖSYS (Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi) Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu-2007,
- Meslek Danışma Komisyonu (MEDAK) üyesi kuruluşlar
İ- DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER

- İlgili Eğitim Kurumları,
- Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Meslek Danışma Merkezi,
- Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu İl ve Şube Müdürlükleri.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder